Skip to content
Menu
posters de actie

De actie

Kanker. Moet je je indenken dat jíj het krijgt. Je wordt kaal en kotsmisselijk van de medicijnen. Hondsmoe. Je mist een arm of een been omdat de kanker dat heeft opgevreten. En straks missen we jóú. Voor Richelle en haar ouders is het werkelijkheid. Zij gaat dood aan kanker. Daar valt niks meer aan te doen. En nóg zijn er mensen die het woord ‘kanker’ heel anders gebruiken. In bijna elk zinnetje dat ze zeggen. Of als scheldwoord. Richelle ergert zich er dood aan. En zij niet alleen. Dus: STOP ermee. Nu. Kanker verziekt je taal!
RiLaX betekent: Richelle Laurijsen zegt ‘STOP’. Al sinds ze kleuter was, heeft ze een bijzonder gevoel voor recht en onrecht. Voor wat oké is en wat niet. Verdriet van anderen kan ze moeilijk aanzien; op de kleuterschool troostte ze ieder huilend kind.

Richelle heeft altijd een hekel gehad aan het schelden met het woord ‘kanker’. Vooral toen ze zelf ziek werd, viel het haar op hoe vaak mensen het doen en hoe kwetsend dat kan zijn. Niet alleen voor iemand die kanker heeft, maar ook voor iedereen die familie, een vriend of een kennis heeft met kanker. Of iemand die aan kanker is doodgegaan.

Daarom is ze begonnen met deze actie. Het woord ‘kanker’ moet verdwijnen als scheldwoord. Om te beginnen op haar eigen school. En uiteindelijk overal. We hebben het zelf in de hand. Jij kunt vandaag beginnen!